Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlıklı Bir Safra Kesesi İçin Yemeniz Gerekenler

Bazı yiyecekler safra kesesini

Bazı yiyecekler safra kesesini sağlıklı tutabilir, bazıları ise işinizi zorlaştırabilir. Sağlıklı bir safra kesesi için yenmesi gerekenler…

Karaciğerin hemen altında armut biçimli safra kesesinin asıl işi, yağları sindirmektir. Düzgün çalışmadığında; asit, reflü, gaz, bulantı, kusma ve karın ağrıları ortaya çıkabilir. Safra kesesi diyeti yoktur ancak bazı yiyecekler safra kesenizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.

Koyu yeşil yapraklılar

Koyu yeşil yapraklılar safra kesesi sağlığında rol oynayan magnezyum ile doludur. Birçok safra taşı kalsiyum içerir. Magnezyum, kalsiyumu temizlemeye yardımcı oluyor ve kalsiyum birikmediği için safra taşları oluşmuyor. Ayrıca kabak çekirdeği de magnezyum açısından zengindir.

Su

Teknik olarak su bir besin değildir. Ancak vücudun susuz kalmaması sağlığın birçok yönü için önemlidir. Safra dahil vücudun tüm salgıları için suya ihtiyaç vardır, bu yüzden dengeli ve yeterli su tüketimi önemlidir.

Portakal

Portakallar vücudunuz için en sağlıklı meyvelerden biridir. Turunçgiller gibi C vitamini bakımından zengin besinler, sağlıklı bir safra kesesi için bir başka harika seçenek. Çalışmalar, C vitamininin safra kesesi taşlarına karşı koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Alman araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, günlük fazladan C vitamini almanın safra taşı riskini yarı yarıya azaltabildiğini gösteriyor. Portakallar C vitamini bakımından zengin olan tek besin değil, yüksek C vitamini içeren diğer meyveleri de tüketebilirsiniz.

Avokado

Avokado safra kesesi diyeti için üst sıralarda yer almaktadır. Avokado, sağlıklı yağlar bakımından zengin ve potasyumun çok yüksek olduğu bir besindir. Potasyum, vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesi için gerekli bir besindir. Vücudun susuz kalması safra kesesi taşları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açıyor. Vücutta yeterince su bulunması safrayı doğru kıvamda tutar, böylece safra taşı oluşumunu önler. Beslenmeniz çok fazla kolesterol, çok fazla bilirubin veya yeterince safra tuzu içerdiğinde de safra taşları da oluşabilir. Dilimlenmiş avokadoları öğle yemeğinde salataya ekleyerek veya bunları sabah tostunuza ekleyerek safra taşı riskini azaltabilirsiniz.

Lahana turşusu

Bağırsak bakterilerimizi dengede tutmanın önemi hakkında çok şey duyuyoruz. Kötü bakterilerin sayısı iyi olanları aştığında, safra kesesini etkileyen bazı belirtilerle sonuçlanabilir. Bağırsak florasını dengede tutmak safra ihtiyacını azaltacak ve safra kesesini baskılayacak. Lahana turşusu gibi probiyotik içeren besinler bu dengeyi yeniden kazanmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı bir safra kesesi diyetinde probiyotik içeren besinler rol oynayabilir. Yoğurdun iyi bir probiyotik kaynağı olduğunu düşünseniz de, safra kesesi dostu değildir. Aktif bakteri kültürlerine sahip yoğurt mideyi tahriş edebilir, bu nedenle safra kesesi rahatsızlığı çekenler yoğurt tüketimine dikkat etmelidir.

Pancar

İşte pancarın hiç bilmediğiniz sağlığa faydalarından biri: Pancar, karaciğeri korumaya ve safra akışını uyarmaya yardımcı olan bir madde olan betain içerir. Bu nedenle safra kesesi diyetinde temel bir madde olmaları gerekir. Pancarı tüm yemeklerinize ekleyerek veya salata olarak tüketebilirsiniz.

Yeşil sebzeler

Brokoli, ısırgan gibi yeşil sebzeleri pek sevmiyor olabilirsiniz ancak bu tarz yeşil sebzeler sağlıklı yağ hazmı için harikadırlar. Bamya, brokoli, enginar gibi sebzeler, yağlı yemeklerden önce tüketildiğinde yağ hazmını kolaylaştıracak, yemek safra üretimini artıracaktır. Safra kesesi yeterli safra üretmediğinde veya salınması engellendiğinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu yüzden roka, pırasa, lahana, dereotu, maydanoz safra kesesi için harika besinlerdir.

Kurubaklagiller

Kurubaklagillerin sağlığa pek çok yararı vardır ve safra kesesi sağlığı için de önemli rol oynarlar. Yağ oranı yüksek bir yemek daha fazla safra salınımını teşvik eder, diyetinizde çok fazla yağ veya kolesterol varsa bunlar, safrada kristalleşebilir ve safra kesesi taşları oluşturabilir. Daha az et tüketmek ve bunun yerine bitki bazlı beslenmek, kolesterol seviyelerini iyileştirebilir ve safra taşı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, mercimek gibi bitkisel proteinler, safra kesesi iltihabının en büyük nedenlerinden biri olan kırmızı et için mükemmel bir alternatiftir.

 

Kaynak : Diyetisyen Serhat Sıtkı Şahin

nev bandırma