Bandırma’nın ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Çeşitli araştırmalardan, Bandırma’nın M.Ö. 8 ve 9. yüzyıllar arasında, Kapıdağ yarımadasındaki Kyzikos şehri ile aynı zamanda kurulmuş olabileceği sonucuna varılmıştır. Bandırma gerek doğal güzellikleri, gerekse de kültürel geçmişiyle Balıkesir’in en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Marmara Denizi’nin güneyinde, aynı adla anılan körfezde yer alan Bandırma özellikle üç büyük şehre olan yakınlığıyla da hafta sonunda gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bandırma kültürel anlamda da oldukça zengin bir müze olan Bandırma Arkeoloji Müzesine ev sahipliği yapan bir kent. Bu arkeoloji müzesi Türkiye’nin en nadide eserlerine sahip bir müze olarak bilinmekte. Eğer yolunuz Bandırma’ya düşerse ve kültürle iç içe bir gün geçirmek isterseniz, Balıkesir’deki müzeleri de ziyaret planınıza ekleyebilirsiniz. Bandırma ve Balıkesir’de Yer Alan Müzelere kısaca göz atalım:
Bandırma Arkeoloji Müzesi
Müze, Ziraat Bahçesi olarak da bilinen Atatürk Parkı’nın yanında yer almaktadır. Bandırma, Erdek, Çanakkale ve İzmir yolunun kesiştiği noktada bulunan müzeyi kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Kyzikos Antik Kenti ve Daskyleion Ören Yeri kazılarında ortaya çıkan sanat eserlerinin sergilendiği Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde Pers krallığı, Roma Dönemi eserlerle Geç Bizans Dönemi’ne ait batan bir geminin yükü de sergilenmektedir.
Kuva-yı Milliye Müzesi
Müze olarak kullanıma açılıncaya kadar belediye binası görevi gören bina, 1840 yılında Karesi Sancağı Defterdarı Girid-i Zade Mehmet Paşa’nın konağı olarak yaptırılmıştır. Balıkesir Kuva-yi Milliye’sinin kurulmasına öncülük etmiş 41 Bayrak Adam’ın aldıkları yazılı kararlar, kahramanların özel eşyaları, Kongrenin kararları ve Atatürk’ün fotoğrafları gibi çok sayıda değerli eser müzede sergilenmektedir.
Gönen Mozaik Müzesi
Gönen Termal Tesisleri yanında yer alan müze, taban mozaiği ile çevresinde derlenmiş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine mozaik eserlere ev sahipliği yapıyor.
Saraylar Köyü Açık Hava Müzesi
Marmara İlçesindeki Bizans döneminden kalan eserlerin bulunduğu müze, Marmara’ya 25 km uzaklıktadır. Birbirinden muhteşem mermer heykellere ev sahipliği yapan müze özellikle yaz aylarında cazibe merkezi olmasıyla ünlü.
Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müze (Ayvalık)
1847 yılında inşa edilen kilise akmayan, işlemeli sarımsak taşlarıyla dikkati çeker. Bulunduğu yer Hristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresindeki sokak dokusu ve neo-klasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu , tipik evleriyle bir bütünlük içindedir. Kilise mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği, dini konuları içeren tavan süslemeleri, İsa’nın doğumundan ölümüne yaşamını anlatan resimleri, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile görülmeye değerdir.
Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi
Balıkesir Fotoğraf Müzesi’nin temeli, Kuvay-ı Milliye Müzesi içinde fotoğraf makineleri ve aksesuarlarının sergilendiği özel bir bölüm açılması ile atılmıştır. 1996 yılında bu özel bölümü oluşturan Balıkesir Sanat Fotoğrafçıları Derneği (BASAF), bağımsız bir fotoğraf müzesinin kurulması için çalışmaya başladı. 2002’de eskiden yurt olarak kullanılan 150 yıllık taş bina bir fotoğraf müzesi ve gösteri merkezi olarak kullanılmak üzere Balıkesir Valiliği tarafından Vali Utku Acun’un yönlendirmesiyle BASAF’a tahsis edildi. Hepsi imzalı, fotoğraf hakkında 1500 eser kitaplıkta yer almaktadır. Müze binasının restorasyon çalışmasının tamamlanması ve açılışın yapılması ise 19 Mayıs 2006’da gerçekleşti. Böylece Balıkesir Fotoğraf Müzesi “Balıkesir’de bir ilk, Türkiye’de de ilk…” sloganıyla hizmete girmiştir.