Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, şehrin muhtemel felaketlere karşı direncini artırmak ve kriz anlarında tüm süreçleri tek merkezden yönetmek üzere kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, “Kritik anlar geldiğinde Balıkesir tek başına kalmayacak. Hiçbir vatandaşımız yalnızlık hissetmeyecek. Biz, görevimizin başında sapasağlam duracağız. Devletimizin kurumlarıyla, yerel yönetimlerimizle, sahadaki ekiplerimizle ve tüm insanımızla omuz omuza bir mücadele vereceğiz,” diyerek şehrine ve hemşehrilerine olan sorumluluğunu vurguladı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehrin afet yönetimi kapasitesini yükseltmek ve kenti doğal olaylara karşı daha dayanıklı bir yapıya kavuşturmak hedefiyle Afet Koordinasyon Merkezi’ni resmen hizmete açtı. Kentin afetlerle mücadelesinde stratejik bir rol üstlenecek bu merkezin açılışında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’a Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Savaştepe Belediye Başkanı Ali Koyuncu, Nevşehir Derinkuyu Belediye Başkanı Taner İnce gibi isimler eşlik etti. Ayrıca, AFAD Balıkesir İl Müdürü Şelal Ufuk Ergeldi, CHP Balıkesir İl Başkanı Fikret Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Naki Çetin, üst düzey bürokratlar, çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar, bölge sakinleri ve basın mensupları da törene katılarak bu önemli ana tanıklık etti.
AKOM’umuz Balıkesir’imize Hayırlı Olsun
Merkezin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, duygusal ve kararlı bir dille şunları ifade etti: “Her insan, doğup büyüdüğü memleketinin her alanda en ileri seviyede olmasını arzular ve bu uğurda samimiyetle çaba gösterir. Biz de bu duyguyla hareket ediyoruz. ‘Balıkesir benim ailem’ derken, bunu yirmi yıldır hiç değişmeyen bir içtenlikle söylüyorum. Şehrimizi daha yaşanabilir ve ileri bir noktaya taşımak için gece gündüz demeden çalışıyoruz.” Geçtiğimiz yıl 27 Ekim’de Sındırgı’da meydana gelen ikinci depremin yıldönümünde yaşamını yitiren Nihat Önbaş’ı rahmetle anan Akın, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti. Çocukların güvende hissederek büyüdüğü, ailelerin ise huzur içinde bir yaşam sürdüğü Balıkesir idealini hedeflediklerini belirten Akın, “Bu şehir benim yuvam. Bu yuvanın güvenliği de benim en öncelikli sorumluluklarımdan biridir. Sındırgı’da yaşadığımız depremler ve yaz aylarındaki orman yangınları gibi olaylarda bu sorumluluğu derinden hissettik. Tüm imkanlarımızla vatandaşımızın yanında olduk, sahada aktif görev aldık. Ancak çok iyi biliyoruz ki, afetle mücadele, felaket anında değil, çok daha öncesinde başlar. Hazırlıklarınızı önceden tamamlamalı, gerekli tedbirleri almalısınız. Ekibiniz hazır olmalı, haberleşme altyapınız kesintisiz işlemeli ve tüm kurumlar koordinasyon içinde hareket etmeli. Göreve geldiğimiz ilk günden beri bu bilinçle çalışıyoruz. Bugün, bu çalışmalarımızın en kritik adımlarından birini atıyor, Afet Koordinasyon Merkezimizi hizmete açıyoruz. AKOM’umuz, tüm Balıkesir’imize hayırlı ve uğurlu olsun değerli hemşehrilerim,” diye konuştu.
Balıkesir, Hazırlıklı Olacak
Başkan Akın, geçen yıl Sındırgı’da yaşanan depremlerde, arama kurtarmadan lojistik desteğe, insani yardımlardan sahadaki acil ihtiyaçların giderilmesine kadar tüm süreçlerin Büyükşehir ekipleri tarafından koordine edildiğini hatırlattı. “AFAD’ımızla, ilçe belediyelerimizle ve devletimizin ilgili tüm kurumlarıyla omuz omuza, örnek bir işbirliği içinde çalıştık. Yaz döneminde ciğerimizi yakan orman yangınlarında da koordinasyonu yine bu merkezden yürüttük,” ifadelerini kullanan Akın, o günlerde henüz resmen bir açılış kurdelesinin kesilmediğini ancak görev ve sorumluluk bilinciyle Balıkesir için gece gündüz demeden çalışan arkadaşlarının bulunduğunu vurguladı. Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün, o fedakarca çalışmaları kalıcı ve daha güçlü bir yapıya kavuşturuyoruz. AKOM çatısı altında, risk ve zarar azaltmadan hazırlık evresine, müdahaleden afet sonrası iyileştirme süreçlerine kadar afet yönetiminin bütün aşamalarını tek bir merkezde topluyoruz. 7 gün 24 saat kesintisiz koordinasyon sağlayarak, modern haberleşme altyapısı ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) entegrasyonu sayesinde ekiplerimizin sahadaki etkinliğini artırıyoruz. Unutmayalım ki, afet anında zaman son derece değerlidir. Bu yüzden iletişim ağımız asla kopmayacak. Kurumlar birbirinden habersiz hareket etmeyecek, aksine uyum içinde çalışacak. Kimin, nerede, hangi görevi üstleneceği net bir şekilde belirlenmiş olacak. Balıkesir, artık her türlü afete hazırlıklı bir şehir olacak.”
Zor Gün Geldiğinde Balıkesir Yalnız Kalmayacak
Balıkesir’e kapsamlı bir “Afet Kampüsü” kazandırdıklarını belirten Akın, bu önemli yapılanmayı detaylandırdı: “Çamlık bölgemizde, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC), Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığımız, İtfaiyemiz ve Afet Koordinasyon Merkezimiz (AKOM) gibi stratejik birimleri bir araya getiriyoruz. Böylece Balıkesir’e tam teşekküllü bir Afet Kampüsü kazandırmış oluyoruz. Burada, haberleşmeden koordinasyona, eğitimden sahada hızlı müdahaleye kadar afet yönetiminin gerektirdiği tüm imkanları aynı çatı altında buluşturuyoruz. Öte yandan, afet bilincini toplumun her kesimine yayma çabalarımızı sürdürüyoruz. Yakın zamanda Deprem Afet Merkezi’mizi de hayata geçireceğiz. Eğitimin, afetlere karşı hazırlıkta ne denli kritik olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu nedenle, BALMEK bünyesindeki kadın kursiyerlerimize ulaşarak, afet bilincini evlerimize ve ailelerimize taşıyoruz. Afet durumlarında şehir sınırları ve kurum tabelaları anlamsız hale gelir; önemli olan tek şey, erken müdahale ve kurtarma çabasıdır. Her şeyden önce afete hazırlıklı olmak şarttır: Depremden önce, deprem anında ve deprem sonrasında atılacak adımlarımız net olmalı. Yerel yönetimler olarak, AFAD’ımızın kıymetli desteğiyle, deprem öncesinde yapılması gerekenleri titizlikle yerine getirmek için yoğun bir mücadele veriyoruz. Balıkesir’de yaşanan depremlerde kurumlar arası sağladığımız koordinasyon, Türkiye’ye örnek teşkil etmiştir. Devletimizin tüm kurumlarıyla kurduğumuz güçlü bağlar ve ortak hareket etme arzumuz, Balıkesir’i bu alanda farklı bir noktaya taşımaktadır. Kuva-yi Milliye ruhuna da zaten böylesi bir birliktelik yakışır. Afet zamanı da, zor zamanlarda da bir olmak; bayramlarda da bir olmak; en önemlisi ise her koşulda Balıkesir için beraber olmaktır. Bu hedefe ulaştığımıza yürekten inanıyorum. Zor günler geldiğinde Balıkesir asla yalnız kalmayacak. Vatandaşımız tek başına bırakılmayacak. Biz, görevimizin başında duracak; devletimizin ilgili kurumlarıyla, belediyelerimizle, ekiplerimizle ve kıymetli insanımızla omuz omuza bir duruş sergileyeceğiz. Bu merkezin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığımıza, tüm mesai arkadaşlarıma, AFAD’a, ilçe belediyelerimize, kamu kurumlarımıza ve birlikte çalıştığımız tüm paydaşlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum,” sözleriyle konuşmasını tamamladı.



