Gönen’deki Ömer Seyfettin Kültür Merkezi’nde düzenlenen önemli bir etkinlikte, iklim değişikliğinin bölgenin tarımsal faaliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri detaylıca ele alındı. Bu kapsamda, söz konusu olumsuz tesirlerle başa çıkabilmek adına geliştirilebilecek yerel uyum ve direnç artırma yöntemleri masaya yatırıldı.
Gönen’in tarım sektörünü, küresel iklim değişikliğinin getirdiği zorluklara karşı daha dayanıklı bir yapıya kavuşturma çabaları dahilinde kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Marmara Belediyeler Birliği, AGROSHIELD Projesi’nin vizyonu doğrultusunda, Ömer Seyfettin Kültür Merkezi’nde “Toplum Tabanlı Uyum Eylem Planı Çalıştayı”na ev sahipliği yaptı. Bu buluşma, yerel dinamiklerle iklim direncini artırmayı hedefleyen kapsamlı çalışmaların bir parçasıydı.
Çalıştayda, ilçenin karşı karşıya kaldığı tarımsal kuraklık emareleri, yerel paydaşların (çiftçiler, ziraat mühendisleri, yerel yöneticiler vb.) aktif katılımlarıyla ayrıntılı olarak değerlendirildi. Toplantının ana gündem maddeleri arasında, üretimi doğrudan etkileyen hayati konular öne çıktı: Su kaynaklarının daha verimli yönetilmesi için yeni yaklaşımlar, bölgenin ekolojik koşullarına ve değişen iklim şartlarına uygun bitki desenlerinin belirlenmesi ve çiftçilerin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik gelir koruma mekanizmalarının geliştirilmesi bu kritik başlıklar arasında yer alıyordu.
Bu çalıştayın temel amacı, iklim değişikliğinin Gönen tarımı üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı bölgenin spesifik ihtiyaçlarını net bir şekilde ortaya koymak ve uzun vadede uygulanabilir, sürdürülebilir adaptasyon stratejileri geliştirmekti. Gönen Belediyesi, bu kapsamlı çalışmanın ilçenin tarımsal üretimine kayda değer katkılar sağlamasını ve gelecek nesiller için daha güçlü, daha dirençli bir tarımsal yapının temellerini atmasını içtenlikle dilediğini ifade etti.


