Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bandırma’nın Meşhur Zeytin ve Zeytinyağı

Zeytinin tarihi, günümüzden 8000

Zeytinin tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanarak birçok efsanenin de kaynağı olmayı başarmıştır.

Zeytin yetiştiriciliği, ilk kez M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlamış, buradan Akdeniz’in diğer ülkelerine yayılmıştır.

Zeytin ağacı, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin’e ve Japonya’ya ulaşmıştır.

Zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olmuştur.

Zeytin Çeşitleri

Marmara Bölgesi, zeytin üretimi bakımından ikinci sıradadır. Güney Marmara Bölümü’nde özellikle Balıkesir ili, Aydın ve İzmir illerinden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü zeytincilik merkezi durumundadır. İlin, Bandırma ve Erdek dolayları da, geniş bahçelere sahiptir. Bursa ilinin en geniş zeytin bahçeleri, Gemlik ve Mudanya çevresinde toplanmıştır.

  • Siyah zeytin, yeşil zeytin, çizik zeytin, kırma zeytin

Zeytinyağı Çeşitleri

  • Sızma Zeytinyağı : En seçkin zeytinlerden üretilen Sızma zeytinyağı, kahvaltılarda ve salatalarda zeytinyağının o kendine has kokusunu ve lezzetini arayanlar için ideal bir seçimdir.
  • Naturel Birinci Zeytinyağı (0,8-2 asit) : İklim faktörlerinden ve diğer sebeplerden ötürü zeytin tanesinin içerisinde bulunan zeytinyağının asitliği artmaktadır. Zeytin sineği buna bir sebeptir. Asitliği artması nedeniyle bu yağlar yemeklik olarak kullanılmaktadır.
  • Riviera : Rafine ve naturel yağların belli oranlarda karışımından elde edilen Riviera zeytinyağı, en fazla %1.5 olan asit oranıyla yemeklerde lezzet, zeytinyağlılarda hafiflik arayanların tercihidir.
  • Erken hasat : Zeytinler yeşil renkli iken toplanmaya başlanır. Bu yeşil zeytinlerin siyaha dönene kadar içeriklerinde olan antioksidanlar çok yüksektir. Bu yüksek antioksidanlardan faydalanmak için zeytinyağları erken dönemde işlenmektedir. Erken hasat zeytinyağları geç hasat zeytinyağlarına göre kalitelidir.
  • Soğuk sıkım : Zeytinyağı sıkım esnasında malaksörde en fazla 28 C’de sıkılmaktadır. Soğuk sıkım esnasında zeytinyağının mevcut fenolleri korunmaktadır. Zeytinyağını diğer yağlardan ayıran özelliklerden birisi de fenolik bileşiklerdir. Soğuk sıkım yaparak fenolikler korunmaktadır. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağları yüksek antioksidan ve fenolik içermektedir.

Zeytinyağının Faydaları

  • Çocuklarda beyin gelişiminde etkilidir.
  • Gelişim çağındaki çocukların kemiklerinin güçlenmesini hızlandırmaktadır.
  • İçinde birçok vitamin içermektedir. E, A, D ve K vitamini bulunmaktadır. Vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesi sağlanmaktadır.
  • Doku ve organların yaşlanmasını geciktirmektedir.
  • Diyet programlarında mutlaka kullanılması önerilmektedir. Çünkü bağırsakları çalıştırmada etkilidir. İçinde bulunan oleik asit sayesinde en kolay hazmedilen yağ özelliği taşımaktadır.
  • İdrar yollarındaki iltihapların ve safra kesesindeki rahatsızlıkların giderilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır.
  • Zeytinyağı ile gargara yapılması durumunda dişlerin beyaz kalmasında fayda sağlar.
  • Cilde ve saça faydalıdır. Saça sürüldüğü zaman kepeği engeller ve dökülmeyi önler. Ayrıca saçı da parlatır. Kuru cildi canlandırdığı gibi kırışıkların azaltılmasında da etkilidir. Cilde pürüzsüz bir güzellik katar.
nev bandırma