Son Dakika
19 Eylül 2018 Çarşamba

Uzmanlar Uyarıyor: Petek Bal Yemeyin

07 Mart 2018 Çarşamba, 10:18

Araştırmalar, petek bal tüketiminin insan sağlığı açısından uygun olmadığını ortaya koydu.

Doğanın en sağlıklı yiyeceklerinden birisi de baldır. Peki, balın faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için nasıl tüketmek gerekir, petekli bal zararlı mıdır? Uzmanlara göre petek bal tüketiminin insan sağlığı açısından uygun değil. İşte petek bal hakkında tüm bilinmeyenler.

Balmumu kullanılıyor

Avrupa’da süzme bal tüketiminin yaygın olduğu görülürken Türkiye’de bu durumun tam tersi olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de petek bal tüketimi yaygınlığı daha fazla. Peki, petek bal tüketimi ne kadar sağlıklı? Uzmanların petek bal hakkında yapmış olduğu açıklamalar sonucunda sizde çok şaşıracaksınız. Türkiye de yaşayan insanlarda petekli kovam ballarının daha sağlıklı olduğu inanışı mevcut. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda petek ballarında bal mumu kullanıldığı ortaya çıktı. Sanayi de kullanılan bal mumunun ise insan sağlığı açısından oldukça zararlı bir madde olduğu biliniyor. Üstelik balmumunda hiçbir besleyici madde yok. Bal peteğiyle tüketildiğinde ise sağlık açısından büyük riskler oluşturuyor. Petek tüm toz toprağı ve doğadaki kimyasalları emen bir ürün olduğu için de faydalı değildir.

Hastalık taşıyor

Suda çözünmeyen ve yaklaşık 67.5ºC’de eriyebilme özelliğine sahip balmumu, yaklaşık 37ºC sıcaklığa sahip midede hiçbir değişime uğramadan, erimeden ve vücutta hiçbir işe yaramadan bağırsaklar yolu ile vücut dışına atılır. Balmumu, arılarda rastlanan bakteri ve fungus hastalıklarının sporlarını ayrıca hastalık ve zararlılara karşı kullanılan akarisit ve insektisit ile tarımda kullanılan tüm zehirli kimyasal ilaç kalıntılarını içerebilmektedir. Aynı zamanda Doğal sanılan petekli ballarda arıcının arılarını hastalıklardan korumak için bilinçsizce verdiği antibiyotikler de bulunabilmektedir.

You must be logged in to post a comment Login

proje-bandirmacomtr