Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

RTX 4060 Laptop’ınızı Yapay Zekâ Merkezine Dönüştürmeye Ne Dersiniz?

Yalnızca teknoloji dünyasını değil âdeta tüm dünyayı bir dönüşüme sevk eden yapay zekâ teknolojilerinin ardı arkası kesilmiyor. OpenAI’ın ChatGPT ve Dall-E gibi sistemlerine bir de metinden video dönüştürme sistemi Sora ekleniyor.

Yalnızca teknoloji dünyasını değil

Görenleri hayrete düşüren teknoloji, şimdilik bir dakikalık harikulade videolar oluşturabiliyor. OpenAI’ın yapay zekâ cephesindeki rakibi Google da boş durmuyor. Önceleri “Bard” olarak isimlendirilen ancak son hâli “Gemini”a dönüşen Google’ın yapay zekâ sistemi, 128 bin token işleyebilen ChatGPT’nin aksine 1 milyon token işleyebiliyor. Bunu şöyle kıyaslamak gerekirse ChatGPT ortalama 200 sayfalık girdi desteklerken Gemini, Harry Potter külliyatını anlıyor. Bu iki şirket dışında Meta da kendi sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor ve gerçek dünyayı algılayabilen V-JEPA modeliyle video düzenleme konusunda çığır açmaya hazırlanıyor.

Tüm bu gelişmelere konu olan sistemlerin birçoğu, hiç şüphesiz NVIDIA’nın sağladığı yapay zekâ hesaplama birimlerinden gücünü alıyor. Ve NVIDIA da yapay zekâ sahnesinde ufak ufak yer almaya başlıyor. Nasıl mı? “Chat with RTX” uygulaması ile. Tabii bu isim nedeniyle aklınıza, GeForce RTX serisi ekran kartlarıyla yapılan bir sohbet gelmesin, olay çok daha başka ve gerçekten büyüleyici. Dilerseniz gelin, GeForce RTX 4060 laptop modelleriyle de deneyimleyebileceğiniz Chat with RTX uygulamasından ve bu uygulamanın hünerlerinden söz edelim.

RTX 4060 Laptop, Bu Kadar Akıcı Konuşmak İçin Kaç Watt Harcıyorsun?

Eğer siz de, maharetli sürümlerini kullanmanız için sizden azımsanmayacak ücretler isteyen devasa yapay zekâ sistemlerine, yerel bilgisayarınızda çalıştırabileceğiniz, dil modeli odaklı bir alternatif arıyorsanız, Chat with RTX uygulamasını deneyebilirsiniz. Henüz bir teknoloji demo’su kıvamında olan ve NVIDIA’nın yeni sürümleri üzerinde hummalı çalışmalar sürdürdüğü Chat with RTX, bilgisayarınıza mini bir yerel sunucu oluşturan, web sayfası arayüzüyle kullanabileceğiniz bir yapay zekâ mekanizması. NVIDIA’nın GeForce RTX 30 ve 40 serisi ekran kartlarıyla çalışan, doğal olarak RTX 4060 ekran kartlı laptop seçenekleriyle de tecrübe edebileceğiniz sistemi, bilgisayarınızda çalışan ve verilerinizi internete aktarmayan bir ChatGPT gibi düşünebilirsiniz. İndirilebilir ilk sürümü 35 GB olan Chat with RTX, kurulum sırası ve ilk çalıştırma esnasında da çeşitli indirmeler yaparak diskinizde yaklaşık 70 GB yer tutuyor. Sistemin, diskte bu kadar yer kaplamasının arkasında, beraberinde getirdiği yapay zekâ modelleri de bulunuyor. Zira RTX 4060 laptop modelleriyle iyi geçinen Chat with RTX’te hem Mistral 7B int4 hem de Meta tarafından hazırlanan Llama 13B int4 modelleri bulunuyor.

1 Resim

Kurulumun tamamlanmasının ardından varsayılan tarayıcınızda açılan Chat with RTX sayfasında yapay zekâ dil seçim bölümü, Dataset seçim alanı ve sohbet bölümü yer alıyor. Dataset kısmına, .txt, .pdf ve .doc uzantılı dosyalarınızı aktararak sistemin, dosyalarınızın içeriğini öğrenmesini sağlayabilir, ilgili dosyalardan hareketle soru-cevaplar gerçekleştirebilirsiniz. Ancak baştan belirtmekte yarar var; Chat with RTX, İngilizce sorulara daha iyi yanıtlar veriyor.

GeForce RTX 4060 Laptop Modellerinin Chat With RTX Performansı Ne Durumda?

Uygulama üzerinden gerçekleştireceğiniz konuşma süreci, ekran kartındaki CUDA ve tensör çekirdekleriyle mümkün oluyor. Ancak aklınıza ekran kartının, yoğun oyun seanslarında olduğu gibi tüm gücüyle daimi olarak çalıştığı gelmesin; sorunuzu sorup göndermenizin ardından birkaç saniyelik bir çalışmanın ardından RTX 4060 laptop çeşitlerindeki ekran kartları, tekrar dinlenme moduna geçiyor. Chat with RTX uygulamasının performansı ve yetenekleri de ekran kartlarının teknik özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Dil modellerinin, VRAM (ekran kartı belleği) kullanımına geçmeden önce uygulamanın sistem gereksinimlerini aktarmak önemli:

  • Windows 10 veya Windows 11 işletim sistemi
  • En az 100 GB depolama alanı (SSD kullanmanız önerilir.)
  • NVIDIA GeForce RTX 30 veya 40 serisi, en az 8 GB VRAM içeren ekran kartı
  • En güncel NVIDIA ekran kartı sürücüsü
  • 16 GB sistem belleği

Kendi belgelerinizden hareketle detaylı sorgulamalar yapmak, sıfırdan metinler hazırlamak ve merak ettiğiniz konularda RTX 4060 laptop’ınızda çalışan yapay zekâ sistemine sorular yöneltmek için kullanabileceğiniz uygulama, iki dil modelinden Mistral’ı, 8 GB VRAM’li sistemlerde sorunsuz yürüyor. Llama ise gerek daha yüksek hesaplama gücüne gerekse daha geniş kapasiteli (en az 16 GB) VRAM’e ihtiyaç duyduğu için tüm ekran kartlarında seçilemiyor.

2 Resim

Siz de NVIDIA’nın sunduğu yapay zekâ imkânlarından hem Chat with RTX hem de DLSS gibi teknolojiler yardımıyla yararlanmayı istiyorsanız, zaman kaybetmeden GeForce RTX 4060 laptop modelleriyle tanışabilirsiniz. Monster tarafından geliştirilen ve yalnızca ekran kartlarıyla değil, diğer tüm sistem bileşenleriyle de “canavar” gibi olan modelleri, son derece cazip RTX 4060 laptop fiyatları üzerinden satın alabilirsiniz.

 

Önerilen İçerikler; Bandırma web tasarım

nev bandırma