Tüm yıl boyunca istediğiniz saatte, istediğiniz besinleri tüketiyorsunuz. Ölçülüyseniz mideniz de mutlu oluyor ama değilseniz her tüketiminizde işkence çekiyor olabilir. Peki midenizi yıl boyunca dinlendiriyor musunuz? Ramazan midenize sakinlik getirebilirsiniz. Tabii iftar ve sonrasında aşırıya kaçmazsanız… Ramazan’a sayılı günler kala, midenizi oruca hazırlamanız gerekir. Uzun açlık ve susuzluk sindirim sisteminizde bazı değişiklere neden olabilir. Metabolizma işleyişiniz değişeceğinden oruç tutmaya başlamadan hazırlık yapın. İşte Ramazan öncesi yapılabilecek hazırlıklar.

Porsiyonları küçülterek başlayın

Oruç öncesi özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri azaltın. Böylece hem uzun sürecek açlık ve susuzluğa karşı vücudunuz daha kolay adapte olabilecek hem de mide ve sindirim sisteminiz rahatlamış olarak Ramazan’a başlayabilirsiniz.

Susuzluğa suyla alışın

Ramazan öncesi su tüketmeyerek susuzluğa alışılacağı düşüncesi, yapılan en büyük yanlışlardan biri. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye dikkat edin, su kaybını arttıran kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

Kahvaltıyı öne çekin

Kahvaltı gün boyu kişiyi zinde tutan en önemli öğündür. Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa, Ramazan’a sayılı günler kala mutlaka kahvaltı yapmaya kendinizi alıştırın ve daha erken saatlerde kahvaltı yapın.

Yatağa erken gidin

Ramazan’da iftar ve sahur saatleri nedeniyle biyolojik saatimiz değişeceğinden, şimdiden yeni uyku düzenine geçin. Normal uyku saatinizden bir iki saat önce uyumaya başlayın. Uyku saatinizi öne çekmeniz hem Ramazan’da sahura kalkmanızı kolaylaştıracak hem de gün içerisinde uykusuzluğa bağlı halsizlik ve yorgunluk hissinizi önlememeye katkı sağlayacak.

Sahurda kahvaltı edin

Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünüyor. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artırıyor. Bu da gün içerisinde mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin alınması tok kalmanıza yardım edecektir. Ayrıca ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler de sahur sofralarınızda yer almalı.

Ramazan’da ne yemeli, ne yememeli?

Ramazan öncesi yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltmak gerekir. Yemeklerinize kattığınız yağ ve tuz miktarını azaltın. Cips, patates kızartması, tuzlu kuruyemiş ve turşu gibi besinlerden uzak durun. Lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler sindiriminizi kolaylaştıracağından Ramazan’da olduğu gibi öncesinde de meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak meyvelerdeki şeker oranının da yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak tüketimi günde bir iki porsiyon ile sınırlandırın.

Ağrı kesicileri kesin

Ağrı kesici ilaçların kullanımı midede tahriş ya da ülser oluşumunu kolaylaştırıyor. Bu nedenle gerek günlük yaşantınızda gerekse oruç öncesinde bilinçsizce ağrı kesici kullanmayın.

Mide kontrolünden geçin

Açlıkla mide asit salgısı ve sindirim sisteminin hareketliliği azalıyor. Ramazan’da uzun süreli açlık aktif mide ülseri, oniki parmak barsağı ülseri ve gastriti olan kişilerde yakınmaları artırıyor. Midenizde herhangi bir sorun varsa Ramazan öncesi mutlaka bir hekime görünün. Hafif şiddette reflü hastalığı olanlar ilaçlarını sahurdan 30-60 dakika önce almalı.