Genel olarak online terapi olarak da adlandırılan psikoterapi, duygusal sıkıntı ve akıl sağlığı sorunlarını gidermeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir. Terapi temelinde, kişinin ruhsal durumuna yakın olan konuları ifade etmesi ve tartışması için güvenli bir alan oluşturmaktadır. Terapi, kişinin kim olmak istediğine ve hayatı için ne yapmak istediğine konsantre olması için attığı bir adımdır. Terapi arayış nedeni kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazıları sevdiği birini kaybetmenin verdiği üzüntüyle başa çıkabilmek için, bazıları fiziksel veya zihinsel rahatsızlıkların neden olduğu stresle başa çıkabilmek için terapi arayışında olabilir.
Davranış bilimi konusunda eğitilmiş olan psikologlar terapi süresince, kişinin hayatına ve hedeflerine tarafsız bir bakış açışı sağlar ve yeni içgörüler kazandırır. Kişinin düşünceleri ve duygularıyla temasa geçerek, hayatlarını daha anlamlı hale getirebilecek değişiklikler yapmalarına yardımcı olurlar.
Terapi süresince terapisti, kişinin kendini geliştirme yolundaki yansıtıcı bir araç ve işbirlikçi olarak görmek önemlidir.
Online Terapi’nin Faydaları Nelerdir?
- Online Terapinin en başlıca faydalarından biri iç görü kazanmaktır. Bu kişiye kendi zihni, ilişkileri ve yaşamı hakkında daha iyi bir fikirler edinmesine yardımcı olur. Terapist, bu içgörüleri ortaya çıkarmak için çeşitli araçlar kullanır ve sonuncunda kişinin özgüveninde iyileşmeler olur. Kişi, neyin daha önemli olduğu hakkında fikirleri netleştir ve değerlerini anlar.
- Bir diğeri ise, iletişim becerilerini geliştirmektir. Kişi hem kendisiyle hem de çevresiyle iletişim kurmayı geliştirmek için online terapi süreci iyi bir başlangıç olabilir. Bir terapist, kişinin tarafsız bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olur ve özgüven artırmak için egzersizler yaptırabililir.
- Terapinin en başlıca faydasından bir diğeri ise, zihinsel bozukluklarla başa çıkmaktır . Duygudurum bozuklukları, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluklar veya şizofreni gibi zihinsel sağlık problemleriyle uğraşan kişiler için terapi süreci daha iyi bir içgörü kazanmalarına ve kişinin yaşadığı semptomlarla nasıl başa çıkacağını öğrenmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, stres veya travmaya karşı kontrollü davranmalarına da yardımcı olur.
Terapi İhtiyacı Nasıl Anlaşılır?
Binlerce bilimsel çalışma, terapinin olumlu etkilerinin altını çizmektedir. Terapinin kişi için doğru seçim olup olmadığını belirlemek için, üzgün, endişeli, bunalmış, stresli olduğu durumları ve bunları ne sıklıkla yaşadıklarını göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer bu durumlar sık yaşanıyorsa, terapi muhtemelen kişiye duygusal destek sunacak ve zihinsel duygu durumlarını yönetmek için olanak sağlayacaktır. Ancak güçlü negatif duygular, kişinin terapiye başvurmasının tek nedeni olmayabilir. Kişi ilişkileriyle ilgili problem yaşıyorsa veya rahatsız edici bir olay yaşadıysa, yaşadıkları olaylarla başa çıkmak için uyuşturucuya, alkole veya yemeğe bağımlı hale geldiyse, çevrelerindeki insanlardan izole olmak ve sosyalleşmek istemiyorsa, terapi kişi için son derece yararlı olabilir.
Terapi almaya karar verdikten sonra doğru terapisti nasıl bulabilirim?
Türkiye’de ve Dünya’da çok fazla sayıda işinde yetenekli ve etkili terapistler vardır ancak her terapist tedavi arayan her kişiye yardım edecek doğru kişi olmayabilir. Hem danışanlar hem de psikologlar için zor bir süreç olsa da, doğru terapisti bulmak deneme yanılma sürecidir. Doğru terapisti bulmak için çok geniş bir arama motoru olsa da çevrimiçi araç süreci önemli ölçüde kolaylaştırabilir. Bunun için https://www.tufangunes.com/online-terapi/üzerinden psikologlarımızın listesine bakarak uzman hakkında ilgilendikleri alanlar gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilir ve yorumlar sayesinde de daha iyi bir seçim yapabilirsiniz.