Son Dakika
23 Eylül 2018 Pazar

Kış Aylarında D Vitamini Eksikliği Artıyor

28 Aralık 2017 Perşembe, 08:52

Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D Vitamini eksikliği görülüyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Serter, çocuk ve yetişkinlerde D Vitamini eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

Türkiye’de D vitamini eksikliği görülme sıklığı ve ilişkili faktörlere yönelik yapılan Prevalence and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor. D vitamininin organların çoğunu etkileyen bir hormon olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Rüştü Serter, Türkiye gibi 37. enlemin kuzeyinde olan ülkelerde güneş ışınlarının geliş açısının D vitamini ihtiyacının karşılamasında yetersiz kaldığını ve bu ülkelerde artış gösteren D vitamini eksikliğinin depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.

Yorgunluk ve halsizlik yapıyor
Somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi yağlı balık türleri; yumurta sarısı, süt, brokoli, maydanoz gibi yiyeceklerin D vitamini yönünden zengin olduğunu ancak bu besinlerin de miktar olarak günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını karşılamadığını belirten Serter, Türkiye’de de özellikle son zamanlarda yorgunluk ve halsizlik yaşayıp D vitamini eksikliği şüphesi ile gelen hasta sayısının arttığına dikkat çekti.

Dozu aşmayın
Serter; ayrıca D vitamininde doğru doz alımının çok önemli olduğunu, bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin sakıncalı olduğunu, bu nedenle D vitamini takviyesinin hekim önerisi olmadan yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Çocuklara 1 yaşına gelinceye dek günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmesi tavsiyesinde de bulundu.

You must be logged in to post a comment Login

proje-bandirmacomtr