Peynir neredeyse herkes tarafından sevilen ve çok yaygın olarak tüketilen süt ürünlerinin en başında gelir. Peynir, genelde yağlı gıda olarak bilindiği için formuna dikkat edenler fazla tüketmemeyi tercih ediyor.Genelde peyniri sıradan bir besin kaynağı olarak görür ve bu mantıkla tüketiriz. Aslında peynir bir besin kaynağı dışında içerisi vitamin ve mineral dolu şifa deposudur. Peynir içerdiği besinler yardımıyla sağlık açısından birçok fayda sağlar, kemik sağlığının korunmasından diş çürüklerinin engellenmesine, içerdiği B vitaminleri kompleksi sayesinde beyin ve zihin sağlığından kanserin önlenmesine kadar çok yaygın bir yelpazede sağlığımıza hizmet etmektedir.

Peynirin faydası

– Vücudun kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.

– Kemikleri güçlendirir.

– Dişleri kuvvetlendirir. Diş minesine fayda sağlar, çürük oluşumunu engeller.

– Hafızanın kuvvetlenmesini sağlar.

– Sinir sistemine fayda sağlar.

– Şeker hastalığına karşı korur.

– Protein ve vitamin açısından oldukça zengindir.

– Kalp hastalıklarını riskini azaltır.

– Güçlü bir antioksidandır.

– İshali önler.

– Cildi canlandırır. Yaşlanmayı geciktirir.

Pyenir çeşitleri

İsviçre peyniri

120 kalori, 9 gr. yağ, 290 mg. kalsiyum
Protein ve mineral açısından zengin. 30 gramında, günlük olarak alınması tavsiye edilen kalsiyumun üçte birinden fazlası var.
Sağlık değerlendirmesi: 6

Brie

96 kalori, 8 gr. yağ, 162 mg. kalsiyum
Brie, yağlı peynirler arasında gösterilse de içerdiği yağ kaşar peynirinden az. B1 vitamini açısından zengin. Çinko oranı da azımsanmayacak düzeyde.
Sağlık değerlendirmesi: 7

Camembert

89 kalori, 7 gr. yağ, 105 mg. kalsiyum
Sert peynirlere oranla, üçte bir oranında daha az yağ ve dörtte bir oranında daha az kalori mevcut. Folik asit açısından zengin.
Sağlık değerlendirmesi: 8

Parmesan

136 kalori, 9.8 gr. yağ, 360 mg. kalsiyum
Kalsiyum deposudur. Makarna üzerine koyacağınız sadece bir çorba kaşığı parmesan, tavsiye edilen günlük kalsiyum miktarının yüzde 15’ini karşılar. Fazlaca tuzlu, ancak çinko oranı bir hayli yüksek.
Sağlık değerlendirmesi: 6

Süzme peynir

29 kalori, 1.2 gr. yağ, 22 mg. kalsiyum
Gerçekten çok az yağ içeriyor ve kilo vermeye çalışanlar için de ideal. Ancak kalsiyum açısından zengin değil.
Sağlık değerlendirmesi: 10

Kaşar

124 kalori, 10.3 gr. yağ, 216 mg. kalsiyum
En yağlı peynirlerden, ancak iyi bir kalsiyum ve çinko kaynağı.
Sağlık değerlendirmesi: 6

Mozeralla

90 kalori, 7.5 gr. yağ, 155 mg. kalsiyum
Orta yağlı olmasına rağmen doymuş yağ oranı yüksek.
Sağlık değerlendirmesi: 8

Keçi peynir

59 kalori, 4.7 gr. yağ, 57 mg. kalsiyum
İnek peynirine oranla az kalorili. D vitamini açısından zengin. Ancak kalsiyum, ya da çinko açısından zengin olduğu söylenemez.
Sağlık değerlendirmesi: 9

Beyaz peynir

75 kalori, 6 gr. yağ, 108 mg. kalsiyum
Yarım yağlı kaşardan daha az kalori içeriyor. Kalsiyum oranı ne çok az ne de fazla. Tuzlu ve D vitamini açısından zengin.
Sağlık değerlendirmesi: 7