Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Genel Kurulda teklifin üzerinde CHP Grubu adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz Paris İklim Anlaşması’nı geç de olsa atılan tarihi bir adım olarak kabul ediyoruz. Neden? Çünkü Paris İklim Anlaşması dünyanın, iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede en önemli birlikteliğidir” dedi.
Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele amacıyla ülkelerin ortak hareket etmelerini hedefleyen Paris Anlaşması’nı TBMM’ye sunarak onayladı. Bugüne kadar 191 ülkenin taraf olduğu Anlaşma; küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmayı, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı ve bu doğrultuda, yüzyılın ortasına kadar seragazı emisyonlarının sıfırlanması için ülkelerin ortak çalışmasını teşvik ediyor. Anlaşmayı imzalayan ancak TBMM’de onaylamayan Türkiye, Meclis’te oybirliği ile kabul ederek tarihi bir adım attı. Genel Kurul’da CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Beş altı yıl gecikmeli dahi olsa ki bu süreçte Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen’le aynı kategoriye gelecek noktaya kadar gelmiş dahi olsak buradaki bütün partilerle, AK PARTİ iktidarının yanlışından dönmesini hep birlikte oylayacağız ve bu şekilde o ayıptan da kurtulmuş olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
“GELECEK NESİLLER İÇİN EKOSİSTEM HAKKI KORUNACAKTIR.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak Paris Anlaşması gündeme geldiğinden bu yana her platformda anlaşmanın onaylanması gerektiğini ve önemine vurgu yaptıklarını belirtti. “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemiz hazırlandı. Bu beyannamemizin 10’uncu maddesinde aynen şöyle diyor: Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır” diyen Ahmet Akın şöyle devam etti:
“Bunun açılımı nedir? ‘Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya teslim etmek için üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Canlı ve cansız varlıklar olarak bir ekosistemin parçasıyız. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip dünyaya doğma hakkı, henüz doğmamış olan nesillerin hakkıdır. ‘Sürdürülebilir Yaşam’ anlayışı ışığında bu hak Anayasal güvence altına alınacaktır, diyor; bunu biz söylüyoruz 2’nci yüzyıl beyannamemizde.”
“ASIL İŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Paris Anlaşmasının onaylanmasında AK Parti iktidarının geciktiğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Asıl iş şimdi başlıyor. Yapılması gereken çok iş var, çok konu var. Acaba bundan sonra AK Parti iktidarı yine kulağının üzerine mi yatacak yoksa yapması gereken çalışmaları yapacak mı? Çünkü beş altı yıl geçti, şu ana kadar yapılan bu çalışmalarda ne oldu? Nasıl yol kat ettik, ne yaptık; onları da duymamız lazım.”
“YEŞİL KALKINMA DEVRİMİ MÜJDE Mİ?”
CHP Genel Başkan Yardımıcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasını bir müjde olarak duyurduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Şimdi, ‘müjde’ deyince, gerçekten, normalde iyi bir şey olması lazım ama bizim Doğu Karadeniz’deki gazdan sonra ‘müjde’ lafına karşı tedbirle yaklaşıyoruz. Neden? O zaman da ‘müjde’ dediler, o zamandan bu zamana 38 kere zam yaptılar; 3 defa elektriğe, 8 defa doğal gaza, 27 defa da pompa fiyatına yansıyacak şekilde akaryakıta. Soru şu: Sayın Erdoğan’ın ‘Yeşil Kalkınma Devrimi’ diye duyurduğu müjde gerçekten bir müjde midir ve bunun içerisinde, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde nükleer enerjiyi arttırmak da bir müjde midir? Bunu da soruyoruz. Neden? Çünkü enerjide bağımsızlığımızın ne kadar önemli bir nokta olduğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bunu yaşarken tam tersine bağımlılığı artıracak şekilde hem doğal gaz hem de nükleer olarak bu Rusya’ya bu kadar göbekten bağlanmanın ne kadar yanlış olduğunu sizler de biliyorsunuz. Hatırlayın, o zaman Sayın Erdoğan, “Ey Putin!” dediği zaman Putin dedi ki: ‘Ey Erdoğan! Vanayı keserim.’ O zaman da Sayın Cumhurbaşkanı ‘Biz de tezek yakarız.’ dedi. Yani bu anlayışların bizi nereye götüreceğini sizlerin dikkatine sunmak istedim.”
PARİS ANLAŞMASININ EN ÖNEMLİ NOKTASI: ENERJİ
Paris anlaşmasının en önemli noktasının enerji olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, emisyonun yüzde 70’inden fazlasının enerjiden kaynaklandığını, bu anlaşmayla enerji, ulaşım hatta ekonominin genelinde bir dönüşüm yaşanacağını bildirdi. “Düşük karbonlu ekonomiye geçiştir bu” diyen Ahmet Akın konuşmasına şöyle devam etti:
“FATURA KİME ÇIKACAK?”
“Peki, sormak lazım beş yıldan bu yana neler yaptınız? Şimdi, burada tabii, yapılacak olan işlemler var, yerine getirilmesi gereken kurallar var, bunları kabul ediyoruz. Bunları kabul ettiğimiz zaman bunların üzerindeki yük yine 84 milyon vatandaşımıza mı yüklenecek yoksa ne yapılacak? Vatandaşa yüklemeyin. Gerçek anlamda, vatandaşımızın artık faturaları kaldıracak hâli kalmadı. Şimdi, burada emisyon salınımının en önemli etkeninin enerji olduğunu söyledim. 2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu yürürlüğe girdi. O zamandan bu zamana toplamda 17 bin megavatlık bir güneşle rüzgâr yapıldı. Bunun 10 bini rüzgâr. Şimdi, bu hızla giderseniz, kaplumbağa hızıyla bu emisyon hedefinize ulaşamayacağınız açık, net ortada. Böldüğünüz zaman yılda 1.000 megavata dahi gelmiyor. İnşallah, Allah’ın izniyle, milletimizin desteğiyle iktidara geldiğimizde yenilenebilir enerjide gerçek anlamda devrim nasıl yaparız, hem sizlere hem de yüce milletimize göstereceğiz.”
AHMET AKIN AK PARTİ İKTİDARINI RAKAMLARLA ELEŞTİRDİ
Konuşmasında iklim krizine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının enerji politikalarını rakamlar ortaya koyarak eleştirdi. Ahmet Akın şunları söyledi:
“2020 yılında hem rüzgâr hem güneş toplamda elektrik üretim talebinin sadece yüzde 12’sini karşıladı. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde de en büyük katkıyı yüzde 26 oranıyla hidroelektrik aldı fakat 2021’de hidroelektrik yüzde 40 iken gelinen kuraklıklarla bu düştü yüzde 19’lara ve hızla ama hızla düşmeye devam ediyor, işte iklim krizi budur. Bu süreçte de enerjide rüzgâr ve güneşteki etkisi de ne oldu? Yüzde 13’e düştü yani o kadar bir payı oldu. Een son yayınlanan emisyon envanterine göre de elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonlar 139 milyon tondur. Bu ortaya konulan projeksiyonlarda 2030 yılına geldiğimizde bu rakam tam 200 milyon tonu bulacak yani artıyor. Bunun için önlemlerinizi duymak istiyoruz. Dün Sayın Bakan Yardımcıları şunu dün Komisyonda söyledi, dedi ki: “Dünyamızda, dünyada son yirmi yılda yaşanan felaketlerin yüzde 91’i iklim değişikliği.” İşte burada, sanki on dokuz yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? AK PARTİ yönetiyor; işte onun için bu önlemleri de sizin almanız gerekir”
ENERJİ BAKANI’NDAN CEVAP BEKLEYEN SORULAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Paris Anlaşmasının omurgasını oluşturan “Net sıfır emisyon” ile ilgili hazırlık çalışmalarını sordu. Ahmet Akın şöyle konuştu:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “Net sıfır emisyon” hedefiyle ilgili çalışması nedir? Çok önemli. İktidarın “Net sıfır emisyon” hedefiyle ilgili hedefi ve yol haritası nedir? 2015 yılında Paris İklim Zirvesi’ne sunulan Ulusal Emisyon Azaltım Niyet Beyanı uluslararası camiada maalesef yetersiz bulundu. Peki, o günden bu yana yapılan çalışmalar neler oldu? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye’nin çimento, seramik, demir çelik gibi karbon salınımı çok yüksek olan bu sektörlere uygulayacağı yol haritası nedir? Yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Performans Programı’nda 2023 yılında fosil yakıta dayalı kurulu gücünün artacağını kendisi söyledi. Şimdi, bu ne yaman çelişkidir; birisi ‘Fosil yakıtlar artacak.’ diyor, birisi de ‘Emisyonu azaltacağız.” diyor. Bunları duymamız lazım. Tabii, bu çarpıklıkları duyuyoruz. Daha önce Sayın Erdoğan ‘2023’te doğal gazı veriyoruz.’ dedi. Sayın Bakan da ‘2027’de veriyoruz.’ dedi. Kime inanacağımızı biz de şaşırdık.
AHMET AKIN, CHP’NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ TEK TEK ANLATTI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında CHP’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili yaptığı çalışmaları ve ENERJİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM belgesini anlattı. Akın şunları dile getirdi:
“Şimdi, biz ne yapıyoruz değerli arkadaşlar? Bakın, bu bizim çok öncesinden hazırladığımız enerjide yeşil dönüşüm belgemiz. Bunu hem büyükelçiliklerle hem de arkadaşlarımızla hem de kamuoyuyla paylaştık. Ne yapacağımızı söyleyeceğiz. Bizler -ki yeşil mutabakat konusu çok önemlidir, yeşil mutabakat ülkelere özgü yapılır, bir terzi gibi dikilir- kendi yeşil mutabakatımızı, Türkiye’ye özgü yeşil mutabakatı inşallah hazırlayacağız. Bütün yapı ve işlevleri baştan aşağı gözden geçireceğiz. Yenilenebilir enerjiyi odağımıza koyacağız. On dokuz yılda 17 bin megavat yenilenebilir enerjiyi yapmak rüzgâr ve güneşte inanın bir marifet değil. Onun için bu konuyla ilgili yenilenebilir odağımızı alıp ona göre hareket edeceğiz. Enerji kooperatiflerini kuracağız. Değerli arkadaşlar, enerji kooperatifleri çok önemli. Mahallelerin, sanayinin, ticarethanenin kendi elektriğini üretmesinin önünü açmamız lazım. Enerji Bakanlığı ne yaptı? Kapattı. Yönetmelik değişikliği yaptı. Bunun da derhâl açılıp enerji kooperatiflerinin önünün açılması gerekiyor. 2007 yılında enerji verimliliğiyle ilgili yine AK PARTİ’nin bir çalışması oldu. Geldiğimiz nokta neresi? 2007 yılından bir adım öne gidemedik. İşte, Türkiye’nin en büyük enerji kaynağı, yerli, yenilenebilir, temiz, enerji tasarrufu yani enerji verimliliğinde çok ama çok dikkate değer şekilde ilerlememiz gerekiyor ve çok önemli olarak Türkiye’nin düşük karbonlu kalkınma stratejisini hazırlayacağız. Soruyorum: sizin hazırladığınız programda Türkiye’nin düşük karbonlu kalkınma stratejisi nedir? Bunu duymamız lazım, bunu onaylayacağız.”