2024 Açık köklü fidan dikim sezonunda Bandırma’da ki Ceviz Fidanı firmalarından fidan siparişi vermeden önce önce önerilerimizi dikkate almanızda fayda vardır. Hızlıca Güneş Fidancılık yetkilisi Müjdat Kargı’nın hazırlığı videoyu da sayfamız altından seyredebilirsiniz. Şimdiden Bol ceviz mahsullü ve bereketli günler dileriz.
Ceviz Fidanı Nasıl Üretilir?
Ceviz fidanı; ceviz tohumunun ilkbahar aylarında toprak ile buluşması sonrası kısa sürede filizlenip çöğür haline geldikten sonra ortaya çıkan bitkinin temmuz ve ağustos aylarında aşılanıp aradan 2 yıl geçtikten sonra meyve vermeye hazır yeni yerine dikilebilir halde gelişen verimli bir meyve fidanıdır.
Cevizde En Doğru Aşılama Yöntemleri
İki farklı tip aşılama yöntemi sayesinde meyve veren bir ağaç haline gelmektedir. Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde göz aşı ve kalem aşı tercih edilmektedir. aşılama yöntemleri göz aşı ve kalem aşıdır.
Göz Aşı
Göz aşı yöntemi yukarıda belirttiğimiz gibi ceviz tohumu ekildikten sonra 2.ayda tarlada yapılan en etkili aşılama yöntemidir. Meyve veren ağaçlardan alınan gözlerle yapılan göz aşı ilk yıldan etkisini göstererek aşı yapılan gövdeden ayrılan dalda ufak meyvelerle etkisini göstermektedir.
Kalem Aşı
Kalem aşı tarlada aşı yapılmayı unutulmuş yada bir şekilde aşısı tutmamış fidanların tarladan sökülerek torbaya alındıktan sonra aralık, ocak aylarında torbadayken fidan tepesinden kesilerek kalem gibi çakma yöntemi ile yapılan yöntemdir. Kalem aşının tutma ihtimali işinin ehli kişilerce yapıldığında çok yüksektir.
En Çok Tercih Edilen Ceviz Fidanı Çeşitleri
Aşı yapılan cinse göre değişmektedir. Yarı bodur ceviz fidanı olarak gelişen Chandler, fernor, fernette, franquette, howard, cisco yurtdışından türetilmiş yabancı cins aşılı ceviz fidanlarıdır. Piyasada altay yada bodur gibi cinslerin ismi geçmektedir ancak bodur yada altay isimli Tarım Bakanlığı onaylı fidan çeşidi yoktur.
Dikim Zamanına Göre Ceviz Fidanları
Ceviz fidanları 2 farklı zamanda dikilebilen meyve fidanlarıdır. Açık köklü ceviz fidanları kasım-mart ayları arasında, tüplü ceviz fidanları ise yılın 12 ayı dikilmektedir. Toplu bahçe kurulumuna uygun olan fidanlar açık köklü fidanlardır. Tüplü ceviz fidanları ise daha çok hobi bahçesi gibi butik işlerde tercih edilmektedir.
Ceviz Fidanı Sipariş Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ceviz fidanı alırken satın alacağınız fidan firmasının resmi ve işinin ehli bir firma olması önemlidir. Sizler için maddeler halinde sipariş öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken detayları maddeler halinde sıraladık.
- Satıcı firmanın; referansları, web sitesindeki bilgilerin doğruluğu, web sitesindeki görsellerin devamlılığı, web sitesinde satıcı kişilerin kendi resimlerinin bulunması, Google haritalar, Facebook, şikayetvar ve forum sayfalarında varsa yorumları fidanlardan önce firmanın kurumsal kimliğinde güven sağlamaktadır.
- Satan şirketin; Tarım Bakanlığı onaylı sertifikalarının bulunması. Satış sözleşmesi ve fatura kesimi konusunda mutlaka ısrarcı olunuz. (Mümkünse mavi sertifikalı fidan satan firmaları tercih ediniz.) Örn : http://www.mavisertifikalicevizfidani.com.tr/
- Satış sözleşmesi konusunda firmadan talepte bulunuz. Eğer firma sözleşmeye gerek yok vs. gibi cümleler ile size gelirse bu firmalardan uzak durmanız önerilir.
- Fidanların gövdesinde aşı izi olup olmadığını kontrol ediniz. Fidanın cinsini gözlerine bakıp anlamınız pek mümkün değildir. Bu yüzden eşinin ehli biri ancak gözlerine bakıp fidan cinsini anlayabilir. Çevrenizde böyle bir uzman kişi var ise sorabilirsiniz.
- Fidanlar elinize ulaştığında fidanların kuruluğuna dikkat ediniz. Kasım-Ocak ayları arasında ceviz fidanları her ne kadar dinlenme döneminde de olsa yolda uzun süre sıcakta beklemiş fidanlar dikildiğinde tutmayabilmektedir.
- Fidanlar elinize ulaştığında kök gövdesinin tam olmasına dikkat ediniz. Eğer fidan tepe noktasında kırık ise pek sorun olmayacaktır.
Ceviz Fidanı Dikilirken ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ceviz fidanı diktikten sonra bakım isteyen budama ve sulama işlerinin doğru yapılması gereken bir fidandır. Sizler için fidan satın aldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Kök gövdesi kılcal köklerle birlikte tam olmalıdır.
- Dikilecek alanda su sorunu olmaması en önemli faktördür. Ceviz suyu seven bir ağaçtır.
- Tozlayıcı cinsleri ile birlikte dikilmelidir. Doğru tozlayıcı cinsler; Chandler ceviz fidanı için franquette, Fernor fidanı için ise fernettedir. 10 adete 1 adet sıralı dikimde tozlayıcı fidan önerilir.
- Fidan dikildikten sonra hemen tepe budaması ve 1.yılında mutlaka şekil budaması yapılmalıdır.
- İlk yıldan itibaren meyve vermektedir ancak 5.yıla kadar meyveler olmadan toplanmalıdır. Bu durum ağacın kök ve gövdesinin gelişmesi için son derece önemlidir.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2024
Ceviz fidanı fiyatları 2024 yılı ile bilikte tüm satıştaki fidanlarda toplu alımlarda 200 TL’dir. 100 adet civarında alım yapacaksanız 20 TL’den sipariş vermek mümkündür. 100 adet altında perakende olarak sipariş vermek isterseniz fidansec.com üzerinden online fidan alabilirsiniz.
Ceviz Fidanı Sipariş Verebileceğiniz Firmalar
Bandırma Sahil Yenice Köyü’ndeki ceviz fidanı üretici firmalardan sipariş verebilir bahçe kurulumu öncesi ön bilgi alabilirsiniz.
- KAPIDAĞ FİDANCILIK :
- GÜNEŞ FİDANCILIK : https://www.chandlercevizfidani.com.tr/
- HAZAL FİDANCILIK : https://www.cevizfidaniburada.com/
- ZİRAAT FİDANCILIK : https://www.cevizfidancisiyiz.com/
- GÜVEN FİDANCILIK : https://www.guvenfidancilik.com/
- CAN CEVİZ FİDANCILIK
- CANER FİDANCILIK :
- DEFNE FİDANCILIK
- GELİŞİM FİDANCILIK :
- GÖRKEM FİDANCILIK :
- MARTİN FİDANCILIK :
- NİSA FİDANCILIK :
- OZAN FİDANCILIK :
- ÖZ SAHİL FİDANCILIK :
- VATAN FİDANCILIK : https://www.asilicevizfidanim.com/
- YENİCE FİDANCILIK :
- YÜCEL FİDANCILIK :
- ZİRVE FİDANCILIK :
- FİDANSEC.COM : https://www.fidansec.com/
Ceviz Fidanı Almadan Önce Mutlaka İzlemelisiniz
Hazırlayan : Onur Kutlu
Görseller Kaynak : Güneş Fidancılık