Karaciğer nakli ise, karaciğer yetmezliği gibi hastalığa sahip olan hastalar için hayat kurtarıcı tedavi yöntemidir. Böbrek nakli ve karaciğer nakli farklı organ nakli işlemleri olarak bulunmaktadır. Farklı hastalar için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Böbrek nakli sürecinde iyileşme aşaması genellikle kişinin yaş, sağlık durumu ve ameliyat sonrası bakım gibi faktörlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ortalama olarak böbrek nakli olan bir hastanın iyileşme süreci 6-8 hafta arasında tamamlanabilir. Bu süre kişiden kişiye değişmesi ile birlikte süreç bazen kısa bazen de uzun bir şekilde iyileşme aşaması değişkenlik gösterebilir.
Böbrek Nakli Sonrası Hasta Bakımı
Hastanın ameliyat sürecinde ve sonrasında sağlığına hızlı bir şekilde kavuşabilmesi ve iyileşmesini sağlamak oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde düzenli bir rutin ile doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Yalnızca doktor tarafından verilen ilaçları kullanarak sağlıklı yaşam tarzını sürdürmeleri oldukça önemlidir. Böbrek nakli olan hastaların ameliyat olduktan sonraki aşamasında fiziksel ve psikolojik olarak desteklenmesi gerekir. Dikkatli ve hijyenik bakım yaparak düzenli ilaç kontrolü ve doktor takibi ile sağlanabilir. Böbrek nakli olan hastalar ortalama olarak 1 hafta hastanede kalmaktadırlar. Bu süre zarfında yeni böbreğin işlevselliği takip edilerek herhangi bir komplikasyon olup olmadığı konusunda doktor tarafından izlenmektedir. Ağır bulantı ve yan etkileri yönetebilmek için uzman gözetimi ile sürdürülmelidir.
Böbrek Nakli Ameliyat Sonrası Evde İyileşme Süreci
Böbrek nakli ve karaciğer nakli gibi hayat kurtaran ameliyatlar, hayati ölçüde iyileştirebilecek tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. İyileşme sürecinde uzman tarafından talimatlar yerine getirildiğinde bu süreçte hızlı bir şekilde iyileşebilir. Böbrek nakli ameliyatı tamamlandıktan sonraki aşamada evde istirahat esnasında iyileşme süreci devam etmektedir. Bu süreç haftalar veya birkaç ay sürmektedir. Doktor tarafından yazılan enfeksiyon riskini azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yazılan ilaçlar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Düzenli olarak doktor takibinde olup bununla birlikte iyileşme sürecinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Ameliyat yerinin enfeksiyondan korunması için her gün gerekli pansumanlar yapılmalıdır. Hastanın ameliyat olduğu bölge iyileşene kadar ağır kaldırmaktan kaçınması gerekmektedir. Kalabalık ortamlardan uzak durarak enfeksiyon riskini minimuma indirmesi gerekmektedir.