Bandırma Tarım Hayvancılık
Bandırma’nın meteorolojik özellikleri, çok çeÅŸitli tarımsal türün üretimine olanak tanımaktadır. İklim, narenciye hariç diÄŸer bütün bitkilerin yetiÅŸtirilmesine elveriÅŸlidir. İlçe yüzölçümünün % 65’lik bölümü tarıma elveriÅŸli topraklardan meydana gelmektedir.Â
Ekilebilir arazinin yaklaşık %88’i tarla bitkilerine ayrıldığından tarımsal üretimin büyük bölümünü tarla bitkileri oluÅŸturmaktadır.
Bandırma’daki tarım ekonomisini ayakta tutan sektörlerden ilki ceviz fidanı yetiÅŸtiriciliÄŸidir. Bandırma Sahil Yenice Mahallesi’nde 200’den fazla ile geçimini aşılı ceviz fidanı üreterek saÄŸlamaktadır.
İlçedeki tarla arazisinin büyük bir bölümünde buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, soğan, nohut, çeltik, bakla, ve şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Ayrıca bölgedeki hayvancılık ve tavukçuluğun yem ihtiyacını karşılamak üzere mısır, yulaf, fiğ gibi yem bitkiler de yetiştirilmektedir.
Sebze tarımında üretilen başlıca ürünler: kavun, karpuz, biber, domates, fasulye, pırasa, karnabahar, ıspanak ve maydanozdur. İlçede yetiştirilen meyveler ise armut, elma, ayva, erik, kiraz, kestane ve incirdir.
Pırasa üretiminde Yeni Yenice Köyü önemli bir yer tutmaktadır. Ülke içine hatta yurt dışına bu köyümüzden pırasa gönderilmektedir. Lezzet olarak da aranan bir üründür. Ayrıca ilçenin maydanozu da ünlüdür.
Bandırma, ticari yumurta ve piliç eti üretiminde ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Pek çok yerleÅŸim birimindeki kümeslerde etlik piliç ve yumurta tavuÄŸu yetiÅŸtirilmektedir. YetiÅŸtirilen etlik piliçler, ilçe merkezinde bulunan geliÅŸmiÅŸ teknolojiye sahip entegre tesislerde iÅŸlenerek tüm Türkiye’ye gönderilmekte, ayrıca damızlık tavuk yetiÅŸtiriciliÄŸi yapan iÅŸletmelerde üretilen damızlık piliç ve yumurtalık civcivler de ülkemizin her tarafına pazarlanmaktadır.
BüyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvancılık, köylerimizde halkın önemli besin kaynaklarından biri olarak varlığını sürdürmektedir. Üretilen süt ve süt ürünleri genelde aile içinde tüketilmekte, süt ayrıca bir gelir kaynağı olarak deÄŸerlendirilmektedir. Bandırma’da tereyağı, peynir ve yoÄŸurt üretimi önemli bir sektördür. Bu ürünler konusunda bölgemizin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır.
Balıkçılık ve su ürünleri de Bandırma’da önemli bir yere sahiptir. Balıkçılık, ilçemizdeki geçim kaynaklarından biridir. Denizlerimizde ağırlıklı olarak; hamsi, palamut, sardalye, kolyoz, istavrit, levrek, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balık türleri avlanmaktadır.
Ayrıca KuÅŸgölü’nde sazan, yayın, çapak, turna ve yılan balığı gibi tatlısu balıkları avlanmaktadır.
İlçe merkezinden Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine dondurulmuş balık, ıstakoz, karides, midye, yengeç gibi kabuklu su ürünleri ile kurbağa ve kara salyangozu gibi ürünlerin ihracı yapılmaktadır.
Bandirma-bld.gov.tr
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı, 2020 yılı içerisinde; 8 bin 893 itfai olaya...
SinoVac covid-19 aşısı dün itibari ile Bandırma’ya ulaÅŸtı. Müjdeli haberi Bandırma Devlet Hastanesi...
Ocak ayı Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde hizmet alamadığını öne süren Gönen Belediye Başkanı...