Bandırma Ekonomi
Ekonomik yapısı ele alındığında Bandırma, bölgenin önde gelen sanayii kentlerinden biridir. Sanayii tesisleri ilçe merkezinde yoğunlaşmıştır. Köylerde ise tarım, ekonomik yaşamın temelini oluşturmaktadır.
Bandırma’da sanayinin kuruluÅŸu oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Ancak, Bandırma Limanı’nın iÅŸletmeye açılması ile birlikte 1970’li yıllardan baÅŸlayarak, özellikle 1980 yılından itibaren sanayi kuruluÅŸu sayısında ve sanayi üretiminde çok önemli geliÅŸmeler kaydedilmiÅŸtir.
Bandırma, bölgenin önde gelen sanayi kentlerinden biridir. İlçemizin en önemli sanayi tesisleri; Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları ile gübre fabrikası BAÄžFAÅž’ dır. Sanayii yatırımları, 1980 yılından sonra gıda sektöründe yoÄŸunluk kazanmıştır. İlçemizde gübre, un, yem, çırçır, çeltik, bitkisel yaÄŸ, damızlık civciv, etlik piliç, yumurta, salça, dondurulmuÅŸ su ürünleri, mermer ve taÅŸ iÅŸletmeciliÄŸinde ülkemizin önde gelen firmalarının tesisleri bulunmaktadır. Bugün ülkemizde üretilen kimyasal gübrenin % 15’i, etlik civcivin % 25’i, yumurtalık civcivin %20’si Bandırma’da üretilmektedir.
Bandırma’da, sanayii sektörünün tamamına yakınını imalat sanayii oluÅŸturmaktadır. Tarıma dayalı sanayii ağırlıklı olan fabrikaların hammaddesinin büyük bölümü bölgemizden karşılanmaktadır. Hammadde kaynaklarının yakınlığı, tarıma dayalı sanayiinin geliÅŸiminde önemli bir etken olmuÅŸtur.
Fakat tarıma dayalı sanayiinin genel sanayii tesisleri içindeki payı, her geçen yıl azalmaktadır. Son yıllarda en büyük yatırımlar tavukçuluk alanında yapılmaktadır. Ayrıca tüm sektörlerin yanında özellikle mermer ve taş işletmeciliği, tarım makineleri ve salça sektörü de atılım yapmıştır.
GeliÅŸen bir sanayii kenti olmanın dışında, Bandırma’nın ticari alandaki yoÄŸunluÄŸu da önemli avantajları arasında yer almaktadır. Ticaretin geliÅŸmesindeki en önemli etken, Bandırma’nın sahip olduÄŸu iÅŸlek limanı ve ticari hayatı son derece hareketli olan merkezlere yakınlığıdır.
Bandırma Limanı, İstanbul’ dan sonra Marmara Denizi’ndeki en büyük ikinci limanıdır. 12 metre derinliÄŸi olan liman, 20 bin grostona kadar 15 adet geminin aynı anda yanaşıp yükleme ve boÅŸaltma yapabileceÄŸi bir kapasiteye sahiptir.
Limandan yapılan İhracat ağırlıklı olarak; sanayi ürünleri, madenler, piliç eti, yumurta, deniz ve su ürünlerinden oluÅŸmaktadır. İthalatın % 70’ini sanayi hammaddeleri oluÅŸturmaktadır. Bunun dışında sanayi ürünleri, tüketim malları ve madenler önemli yer tutmaktadır. Bandırma ekonomisinde tarım sektörünün de önemi büyüktür. Verimli topraklara ve tarıma elveriÅŸli bir iklime sahip arazinin büyük bir bölümünde, baÅŸta tahıl olmak üzere tütün, pamuk, ÅŸeker pancarı, zeytin, üzüm gibi endüstri bitkileri yetiÅŸtirilmektedir. Bitkisel üretimin yanında sebzecilikte yaygın olarak yapılmaktadır. Ayrıca balıkçılık ve su ürünleri de önemli geçim kaynakları arasındadır.
Bandırma’da Ordu Caddesi’nde hizmet veren Pazarım Evde Meyve, Sebze marketi online sipariÅŸ hizmeti...
CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesi’nde alınan ve İçiÅŸleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiÄŸi genelgeye göre uygulanacak tedbirler kapsamında...
2021 turizm sezonu ne zaman açılacak ? Bu yaz denize girebilecek miyiz ?...