Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bağlanma Korkusu

Bağlanma korkusu, insan ilişkilerinin

Bağlanma korkusu, insan ilişkilerinin temel bir yanı olan bağlanma sürecinde ortaya çıkan zorlayıcı bir duygusal durumdur. İnsanların başka kişilerle duygusal bağlar kurma yeteneği, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir. Ancak, bazı bireyler için bu bağlanma süreci endişe verici ve korkutucu olabilir.

Bağlanma korkusu, genellikle erken çocukluk döneminden itibaren başlayan deneyimler ve ilişkilerle şekillenebilir. Örneğin, güvenilmez veya duygusal açıdan destekleyici olmayan bir anne baba figürüyle büyümek, gelecekteki ilişkilerde bağlanma korkusunun temellerini atmış olabilir. Aynı şekilde, önceki ilişkilerde yaşanan travmatik deneyimler de bağlanma korkusunu tetikleyebilir ve kişinin başkalarına olan güvenini zedeleyebilir.

Bağlanma korkusu çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Bazıları, yakın ilişkilerden kaçınma eğiliminde olabilir, bağlanmaktan kaçınabilir veya duygusal olarak mesafe koymaya çalışabilir. Diğerleri ise yoğun bir şekilde bağımlı bir ilişki kurma eğiliminde, sürekli onay ve ilgi arayışı içinde olabilir.

Bağlanma korkusu belirtileri

Sürekli Birileriyle Randevuya Çıkmak

Flörtün ilk zamanlarını eğlenceli ve heyecan verici buluyor ama işler bir adım öteye gider gitmez rahatsız olmaya mı başlıyorsun? Ve sonra aynı döngü yeniden kendini tekrar mı ediyor? Bu tür davranışlar kendinizi boşlukta hissetmenizden kaynaklanır. Güvende hissetmek için ilişkilere başlayamadan yenisine geçmeye eğilimli olabilirsiniz.

Mükemmelliyetçilik

Bağlanma korkusu olan pek çok insan, dikkatlerini dışsal başarılara odaklayan çok başarılı kişilerdir. Belki de aileniz yüksek standartlara sahipti ve iyi performans göstermek onların dikkatini çekmenin ana yollarından biriydi. Sorun şu ki, duygusal destek olmadan büyümek, sadece sen olduğun için sevilemeyecekmişsin gibi hissetmene neden olabilir.

İlişkileri Sabote Etmek

Birisi ile daha yakın olmaya başlamak size rahatsız hissettiriyorsa bu durumdan kaçmaya çalışmanız çok doğaldır. Partnerinizi fazla eleştiriyor, küçük şeyler için dırdır ediyor ya da ilişkide var olmayan sorunlar yaratıyorsanız bilerek ya da bilmeyerek ilişkinizi sabote ediyor olabilirsiniz.

Terkedilme Korkusu Duymak

Hepimizin bir dereceye kadar terk edilme korkusu vardır ama bu korku sizi bağlantı deneyiminden tamamen uzaklaştırdıysa, o zaman bu daha geniş bir sorunun parçasını oluşturur. Kendinizi reddedilmekten korumak için herhangi bir ilişkiden kaçınırken bulabilirsiniz.

Duygular Hakkında Konuşmaktan Kaçmak

Kimse zorlu ilişki konuşmalarından hoşlanmaz, ancak bağlanma korkunuz varsa, bu tür konuşmalar özellikle zor olacaktır. Bırakın bunları partnerinize nasıl ileteceğinizi anlamak şöyle dursun, duygusal ihtiyaçlarınız olduğunun farkında bile olmayabilirsiniz.

Tüm bu belirtilere sahipseniz bağlanma korkusu yaşıyor olabilirsiniz. Bağlanma korkusu temelinde yatan durumlar anlaşıldığında ortadan kaldırılabilir. Bu zorlu durumdan kurtulmak için yardım istemekten çekinmeyin.

Reyhan İldaş, PCC unvanlı bir yaşam koçudur. “Senden Başla” kitabını yazmıştır. Reyhan İldaş’ın uzmanlığından faydalanmak için 0533 745 93 98 telefon numarasından ya da info@reyhanildas.com mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.

nev bandırma