Türkiye dünya genelinde iklimsel ve coğrafi özellikler göz önünde bulundurulduğunda aşılı ceviz fidanı yetiştiriciliği için verimli olan topraklara sahip ülkeler arasında yer almaktadır.
Anadolu’nun her karış toprağında, yaşlı ağaçlara rastlanılması bunun en büyük Isparta olmaktadır. bu yönde son yıllarda yapılan çalışmalarda ceviz bahçeleri kurmak için chandler ceviz fidanı kullanılmış ve başarıya ulaşmıştır. Bu süreç boyunca yapılan çalışmalarda öğrenilen en önemli bilgilerden biri de dikim yapılacak bölgeye uygun ceviz fidanı çeşidinin uygunluğu olmuştur. Açık köklü aşılı ceviz fidanı dikimi sırasında dikim yapılacak toprağın sürü ve kalitesi ile dikim yapılacak bölgenin iklim koşulları büyük önem arz etmektedir.
Yerli ve Yabancı Aşılı Ceviz Fidanı Türleri
Ceviz üretimini daha verimli hale getirmek için ülkemizde aşılı ceviz fidanı ve ceviz çeşitleri yetiştiriciliği ile alakalı çalışmalara ara vermeden devam ettirilmektedir. Hem resmi devlet kurumları Hem de özel iştiraklar tarafından sertifika ile ceviz çeşitlerinin üretimi sağlanmaktadır. Bu sayede Yalova, Bilecik, Kaman ve Şebin gibi yerli ceviz türleri meydana getirilmiştir. Üretilen Bu ceviz türlerine ait fidanların üretilmesinin dışında ülke topraklarına uygun olan ve verimli aşılı ceviz fidanları da üretilmiştir. Bu çeşitleri https://www.fidansec.com/ceviz-fidani-fiyatlari adresinden detaylı inceleyebilirsiniz. Yabancı aşılı ceviz fidanları, kaliteli olmasına rağmen döviz ile temin edildiği ve döviz kurunu sürekli artması nedeniyle ek maliyet getirdiği için genellikle yerli aşılı ceviz fidanları üretimi yapılmaktadır.