Son Dakika
25 Eylül 2017 Pazartesi

Bandırma Tarım Hayvancılık

08 Eylül 2013 Pazar, 13:03

Bandırma’nın meteorolojik özellikleri, çok çeşitli tarımsal türün üretimine olanak tanımaktadır. İklim, narenciye hariç diğer bütün bitkilerin yetiştirilmesine elverişlidir. İlçe yüzölçümünün % 65’lik bölümü tarıma elverişli topraklardan meydana gelmektedir. 

Ekilebilir arazinin yaklaşık %88’i tarla bitkilerine ayrıldığından tarımsal üretimin büyük bölümünü tarla bitkileri oluşturmaktadır.

İlçedeki tarla arazisinin büyük bir bölümünde buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, soğan, nohut, çeltik, bakla, ve şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Ayrıca bölgedeki hayvancılık ve tavukçuluğun yem ihtiyacını karşılamak üzere mısır, yulaf, fiğ gibi yem bitkiler de yetiştirilmektedir.

Sebze tarımında üretilen başlıca ürünler: kavun, karpuz, biber, domates, fasulye, pırasa, karnabahar, ıspanak ve maydanozdur. İlçede yetiştirilen meyveler ise armut, elma, ayva, erik, kiraz, kestane ve incirdir.

Pırasa üretiminde Yeni Yenice Köyü önemli bir yer tutmaktadır. Ülke içine hatta yurt dışına bu köyümüzden pırasa gönderilmektedir. Lezzet olarak da aranan bir üründür. Ayrıca ilçenin maydanozu da ünlüdür.

Bandırma, ticari yumurta ve piliç eti üretiminde ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. Pek çok yerleşim birimindeki kümeslerde etlik piliç ve yumurta tavuğu yetiştirilmektedir. Yetiştirilen etlik piliçler, ilçe merkezinde bulunan gelişmiş teknolojiye sahip entegre tesislerde işlenerek tüm Türkiye’ye gönderilmekte, ayrıca damızlık tavuk yetiştiriciliği yapan işletmelerde üretilen damızlık piliç ve yumurtalık civcivler de ülkemizin her tarafına pazarlanmaktadır.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, köylerimizde halkın önemli besin kaynaklarından biri olarak varlığını sürdürmektedir. Üretilen süt ve süt ürünleri genelde aile içinde tüketilmekte, süt ayrıca bir gelir kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bandırma’da tereyağı, peynir ve yoğurt üretimi önemli bir sektördür. Bu ürünler konusunda bölgemizin ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştır.

Balıkçılık ve su ürünleri de Bandırma’da önemli bir yere sahiptir. Balıkçılık, ilçemizdeki geçim kaynaklarından biridir. Denizlerimizde ağırlıklı olarak; hamsi, palamut, sardalye, kolyoz, istavrit, levrek, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balık türleri avlanmaktadır.

Ayrıca Kuşgölü’nde sazan, yayın, çapak, turna ve yılan balığı gibi tatlısu balıkları avlanmaktadır.

İlçe merkezinden Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine dondurulmuş balık, ıstakoz, karides, midye, yengeç gibi kabuklu su ürünleri ile kurbağa ve kara salyangozu gibi ürünlerin ihracı yapılmaktadır.

Bandirma-bld.gov.tr

proje-bandirmacomtr